Strona główna Zdrowie i fitness Newstalgia w Kulinariach – Tradycje w Nowoczesnym Wydaniu

Newstalgia w Kulinariach – Tradycje w Nowoczesnym Wydaniu

0
Newstalgia w Kulinariach – Tradycje w Nowoczesnym Wydaniu

Czym jest „newstalgia” w świecie kulinarnym?

Trend na powrót do dań, które pamiętamy z dzieciństwa, wyraźnie zaznaczył się w kulinarnym świecie. Jedzenie ma budzić dobre skojarzenia i dawać nam poczucie bezpieczeństwa. Nie oznacza to jednak jedynie kopiowania przepisów z książek kucharskich naszych mam i babć. Coraz popularniejsze jest ostatnio serwowanie tradycyjnych potraw, ale w nowym wydaniu. Tendencja ta zyskała już nawet swoją nazwę – newstalgia i bez wątpienia będzie jedną z wiodących tendencji w kulinariach tegorocznego sezonu.

Termin „newstalgia” powstał z połączenia dwóch słów: new, czyli nowy, i nostalgia. Nowa nostalgia łączy w sobie dwa z pozoru przeciwstawne pragnienia: chęć powrotu do tego, co znane i kojarzące się pozytywnie oraz potrzebę nowości i dreszczyku emocji. Newstalgia ożywia więc tradycję, ale nadaje jej nowy wymiar, przystosowując do współczesnych realiów i wymagań kulinarów. Nic dziwnego, że w niepewnych czasach, w których musieliśmy się ostatnio zmierzyć z trudnymi wydarzeniami globalnymi, trend ten szturmem zdobywa różne dziedziny życia takie jak moda, design czy aranżacja wnętrz, dochodząc także do kulinariów, gdzie został okrzyknięty jednym z dominujących trendów roku.

Magia smaku i nowe interpretacje tradycyjnych dań

Smak i aromat mają ogromny wpływ na naszą psychikę, mogą nas wręcz na chwilę przenieść w zupełnie inne miejsce i czas. O jedzeniu poprawiającym nastrój, tzw. comfort food, jest głośno od kilku sezonów. Nie chodzi jednak o zajadanie stresu pustymi kaloriami, ale o wywoływanie pozytywnych skojarzeń za pomocą posiłków. Dla większości z nas takim kojącym i dającym poczucie bezpieczeństwa smakiem jest kuchnia naszych mam i babć. Kulinarne hity lat 90., 80., a nawet 70. wracają do łask, ale zyskują świeżość dzięki kreatywnemu podejściu współczesnych kucharzy. Zmiany mogą dotyczyć wprowadzenia nowych, zaskakujących składników, dekonstrukcji formy czy innowacyjnego sposobu podania.

Anna Burak, manager ds. produktów z firmy Dobrowolscy, podkreśla: – Chcąc przywołać smaki dzieciństwa, warto sięgnąć po składniki przygotowywane według tradycyjnych receptur, które mają wyrazisty aromat, jaki pamiętamy z dawnych lat. Wędliny marki Dobrowolscy z linii Tradycyjnie wędzone przygotowywane są w wędzarniach opalanych drewnem olchowo-bukowym i wędzone nad „żywym” ogniem, tak jak robili to nasi dziadkowie.

Nasza propozycja – tradycyjny żurek z lekkim twistem

Tradycyjny żurek gotuje się z zakwasu mącznego na wędzonce lub białej kiełbasie. My proponujemy wykorzystać do tego pół na pół kiełbasę wędzoną i polędwicę wędzoną marki Dobrowolscy. Dzięki temu wyborowi mięsa smak staje się bardziej charakterystyczny i urozmaicony, a aromat wędzenia jest wyczuwalny już z daleka. Dla podkreślenia smaku żuru proponujemy też dodać więcej śmietany, uważając jednak, aby nie przesadzić. Zabielanie intensyfikuje bowiem doznания smakowe, a dodatkowo stanowi popularny trend w przepisach wielu znanych kucharzy i kulinarnych influencerów. Ostatnim novum w naszej wersji są smażone chrusty z wędzonego boczku, stanowiące niecodzienny, ale ciekawy dodatek, wprowadzający do żurку niespotykaną w nim zwykle strukturę.

Przepis na żurek z kiełbasą wędzoną, polędwicą i chipsami z boczku

Składniki:

  • ok. ½ kg Polędwicy z Wadowic Dobrowolscy Tradycyjnie Wędzone
  • ½ kg Kiełbasy wiejskiej z Wadowic Dobrowolscy Tradycyjnie Wędzone
  • ok. ½ kg Boczку extra wędzonego surowego Dobrowolscy
  • zakwas żurowy w butelce
  • 1 kg ziemniaków, ½ kg pieczarek
  • jajka, cebula, marchewka, czosnek
  • bulion, śmietana, masło, oliwa
  • sól, pieprz, majeranek, liście laurowe, gałązka kopru
  • kiełki zielonego groszку i kilka gałązek kopru ogrodowego do dekoracji

Sposób przygotowania:

Polędwicę i pieczarki kroimy w wąskie paski, a kiełbasę w półksiężyce. Delikatnie podsmażamy wędliny. Wrzucamy je razem z pieczarkami do garnka na rozgrzaną oliwę. Cebulę kroimy w talarki i podsmażamy на maśle, aż się zarumieni, i również wsypujemy do garnka. Zalewamy bulionem, dodajemy zakwas i gotujemy, mieszając. Pod koniec gotowania dodajemy śmietanę, solimy, pieprzymy i wyłączamy płomień. Boczek kroimy na plastry i smażymy aż do chrupkości. Podajemy żurek z ugotowanymi ziemniakami, jajkiem, boczkowymi chipсами, ozdobiony kiełkami i koperkiem.

O firmie Dobrowolscy

Familijny zakład mięsny Dobrowolscy, założony w 1990 roku przez Stanisława Dobrowolskiego i jego syna Adama, specjalizuje się w produkcji wysokiej jakości wędlin i dań gotowych. Firma, zlokalizowana w Wadowicach Górnych, wykorzystuje mięso z tradycyjnego chowu i współpracuje z lokalnymi hodowcami, dbając o środowisko naturalne. Dobrowolscy to firma z 100% polskim kapitałem, która zdobyła liczne nagrody i wyróżnienia, m.in. Podkarpacką Nagrodę Gospodarczą. Więcej informacji można znaleźć na ich stronie internetowej: www.dobrowolscy.pl.

SEO Section

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
WordPress Cookie Plugin od Real Cookie Banner